Бившите македонски президенти Бранко Цървенковски и Георге Иванов се обявиха срещу

...
Бившите македонски президенти Бранко Цървенковски и Георге Иванов се обявиха срещу
Коментари Харесай

Двама бивши македонски президенти оплюха договора с България |

Бившите македонски президенти Бранко Цървенковски и Георге Иванов се обявиха  против контракта за добросъседство с България по време на днешната тържествена конференция на  Македонската академия на науките и изкуствата.

Темата на форума беше „ Съвременната македонска страна – два стадия в процеса на нейното образуване и развиване: 1941-1991/1991-2021 “.

Цървеновски съобщи, че е значимо да се направи разграничаване сред Преспанския контракт с Гърция и контракта за добросъседство с България.

По думите му Преспанският контракт с Гърция въпреки всичко е избор на „ по-малкото зло “, като по този метод е бил затворен сложен въпрос.



„ Споразумението с България освен не затвори нито един въпрос, а в противен случай – отвори кутията на Пандора и сътвори основата за цяла поредност претенции от България. Тези претенции проникват до толкоз огромна степен в националната ни еднаквост и история, че компромисът просто е неосъществим “, безапелационен е Бранко Цървенковски.

От своя страна някогашният президент Георге Иванов се разгласи както против контракта за добросъседство с България, по този начин и против Охридския и Преспанския контракт. Той също по този начин насочи обвинения за корупция към актуалната власт в Скопие, изтъквайки, че участието в НАТО не може да скрие тази " тъжна истина ".

Иванов счита, че с Охридския контракт от 2001 година македонският народ е бил " намален " до етническа група.



„ Като президент постоянно предупреждавах, че цената на такова решение е правно и историческо заличаване на македонския народ. Въпросът за идентичността ще бъде решен посредством нейното заличаване, като македонският народ бъде изтикан в политическа, историческа и правна пропаст “, смята Георге Иванов.

А настоящето държавно управление се договоря с тези, които оспорват историческото ни право на самоопределяне и битие. Никой няма право и не може да обръща обстоятелствата, с цел да трансформира истината. Това е срамно и тъпо както за Македония, по този начин и за македонците, съобщи някогашният президент.

Той счита, че с контракта с България настоящето държавно управление на Македония желае да позволи въпроса тъй че да задоволи единствено българската страна:

" Това, което Македония получава в подмяна, е угодничество посредством деконструиране на личната ни история. Вместо да бъде предпазен, македонският език е изложен на офанзиви от тези, които се пробват да оказват напън върху македонската еднаквост, като изтрият езика ни "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР